ink Tom's Vliegbrevet Blog: Les 3 & 4 - Retour Zeeland

Simpel blogje over over het behalen van het PPL (Private Pilot License) vliegbrevet. Tom Welling - tomw@xs4all.nl

31 maart 2005

Les 3 & 4 - Retour Zeeland

Halverwege de ochtend richting de vliegclub en daar Freek ontmoet, een andere instructeur omdat Carl ergens onderweg naar Kenya is.

Het weer was nogal grijs maar het begon redelijk op te klaren en na de briefing op weg naar de kist, de PH-SRU. (pilotentaal: Pappa Hotel Sierra Romeo Uniform)

De hele checklist doorgegaan en even later onderweg in de taxi zonder geel bordje op het dak naar Runway 06. Deze keer een gedeelte van de radiocommunicatie gedaan voor Taxi Clearance en even later Take Off clearance.

De takeoff ging bijna helemaal perfect en even later gingen we linksom over Delft richting Hoek van Holland naar de Zeeuwse eilanden. Op weg naar EHMZ, oftewel vliegveld midden zeeland.

Onderweg wat oefeningen gedaan en aangezien het mindere weer in het zuiden ook in totaal zo'n 20 minuten IFR ('blind' op instrumenten vliegen) gevlogen. In de buurt van het vliegveld uiteindelijk een gaatje in het wolkendek gevonden en naar beneden gedoken richting de grasbaan van Midden Zeeland. Wel wat lastiger te zien natuurlijk zo'n veldje maar het ging redelijk. Vloog aardig aan op de baan maar ook deze keer wederom stuiterend de baan over... maarja je kan niet alles hebben he! ;-)


Aardig mistig en heel rustig!

Ritje naar het parkeerplatform voor een kopje koffie en het betalen van het landingsgeld in de toren (15 euro). Na een korte briefing in de kantine een paar spulletjes opgepikt om mee terug te nemen naar Rotterdam. Beetje luchtpost spelen ook maar meteen!? Ook dit, een tweetal lieden vroegen ons of we hen in Frankrijk wilden afzetten met maar ze schrokken nogal van de prijs die we vroegen, dus helaas weer terug naar Rotterdam. Ze moesten daar in Frankrijk een vliegtuig ophalen, dus nu moesten ze maar met de TGV. Of hadden ze allemaal vreemde smarties in hun koffer zitten? ;-)


Het Zeeuwse torentje in de achtergrond.

Vervolgens weer het vliegtuig in en en na netjes links en rechts gekeken te hebben (!?) de baan op richting Rotterdam. Even later zaten we weer in de lucht richting het noorden. Onderweg nog even een typisch 'motorhandje gezwaaid' richting een tegemoetkomend vliegtuig. ;-)

Boven de grote tanks van de Shell ten zuiden van Hoek van Holland nog een paar oefeningetjes gedaan en zelfs een 'motor uit' simulatie ondergaan inclusief een gesimuleerde noodlanding. Op zoek naar een veldje om het gras te maaien.... Lukte allemaal aardig en uiteindelijk toch maar richting Rotterdam want MET motor aan en op het asfalt is toch beter!

Tien minuutjes later na wederom een stuiterlanding (tel de deuken in het asfalt) op weg naar de parkeerplaats bij de vliegclub. Volgens Freek vallen die stuiters wel mee, ik geloof hem maar op zijn woord.

Kistje neergezet en alles afgesloten en nog even op het terrein rondgekeken. De VCR zit naast de luchtvaartpolitie zoals je kan zien.


Zie jij het flitsapparaat hangen?

Ook een kijkje in de hangar gekeken bij een paar Robinnetjes waaronder deze acrobatenkist! (nee niet Bassie's Honda Prelude met wimpers!)


Lekker licht en toch 160PK

Even rondgekeken bij de simulator waar een IFR (instrumentvliegen) les aan de gang was. Hangardeurtjes dicht en de kantine in. Daar een debriefing gedaan. Net zoals Carl ook aangaf deed Freek hetzelfde, we lopen aardig voor op schema! Heeft mijn gepruts achter de PC met die Flighsimulator dan toch geholpen? Het zal toch niet? Weer wat minder zweet , minder stress en meer fun!

Ook wat spulletjes gekocht een een babbeltje gemaakt met een van mijn oude werkgevers die ik daar tegenkwam. Wat is het wereldje toch klein!

Voor fotos zie rechterkant van de pagina! (Les 3& 4)

3 Comments:

Blogger Rob said...

Lekker zwaar zo twee blokken achter elkaar, ik heb na 1 blok het zweet al op m'n rug staan :)

30/3/05 14:35

 
Anonymous Anoniem said...

Leuk verslag! Ben zelf ook bezig met PPL (bij 16hoven), en het wordt steeds leuker. Vorige week mijn eerste solo overland gedaan: Romeo departure - Hotel arrival!
Mijn naam (boven bericht) linkt naar http://home.moret.org/ppl.html

2/4/05 10:21

 
Anonymous Anoniem said...

Wel een veilig gevoel dat de politie naast je zit Tom. Let je wel op je snelheid en hoe spreek je het streepje uit tussen pappa hotel -???


Groeten,

Albert

4/4/05 13:12

 

Een reactie posten

<< Home