ink Tom's Vliegbrevet Blog: 10.2005

Simpel blogje over over het behalen van het PPL (Private Pilot License) vliegbrevet. Tom Welling - tomw@xs4all.nl

30 oktober 2005

Les 23: Aardig uurtje vliegen!

Zondag 30 oktober sinds bijna 1 maand weer een stukkie gevlogen. Het duurde even want tussendoor was er ook nog een lesje misgegaan doordat de instructeur er niet was.

Prima weer, lekker vroeg ondanks het uurtje extra slapen i.v.m. de wintertijd! Mijn andere zwager ging nu mee (Sebastiaan) om eens te kijken hoe dat nou is zo'n stukkie vliegen met een kamikazepiloot...


Ja nu lacht ie nog!

Met Iek gingen we de lucht in nadat ik ff snel een navigatieplannetje rondje zeeland had gemaakt. Op de baan van Rotterdam nog even een simulated engine failure gedaan en dus als het ware een soort Touch & Go op de baan gedaan. Wel heel veel zijwind trouwens!!! (15 knopen ?) Was erg stuiteren en zwabberen dus!

Onderweg van het plan afgeweken en voor het eerst gebruik gemaakt van VOR bakens (zoals HSD). Best wel handig en eenvoudig als je weet hoe het werkt, nou hier een uitleg:

Dit is een toestel waar een grondstation een radiogolf uitzend op iedere graad van een cirkel, en waar de uitrusting van het vliegtuig een voor ingestelde hoek over het station kan aangeven. De referentiegolf wordt vergeleken met de richtingsgolf. Het instrument is een naald op een roos, waarbij het middenstuk van de naald lateraal door de as van de naald kan bewegen. Hieronder staan er 4 bolletjes of streepjes om de deviatiegraad weer te geven.Met deze radiobakens kan men dus van baken naar baken vliegen, onder bepaalde hoeken van elkaar. Bron: DK Aviation


Een voorbeeld van een VOR indicator (HSI)

Daarna ergens halverwege het navigatieplan weer opgepakt en via de Hotel arrival richting vliegveld Rotterdam gevlogen. Het was wel grappig om te zien hoe we steeds door de wind van onze koerslijn afgezet werden. Flink opsturen (neus een paar graden extra richting de wind) en dan komt alles goed!

De landing was aardig heftig want we hadden een flinke zijwind maar ik kwam mooi uit op de centerline van de baan. Wel heel apart op af en toe de baan in je zijraampje te zien i.p.v. recht voor je neus door de voorruit!


Dronken geweest gisteravond? Klik op foto!

Lekker vluchtje in ieder geval, het ging allemaal redelijk goed en volgens Iek moest het wel lukken om het brevet te halen in ongeveer 45 lessen i.p.v. de gemiddelde 65 lessen... We zullen zien!!

03 oktober 2005

Les 22: Waar is dat vliegveld nou?

Afgelopen maandag 3 oktober een vrije dag op het werk dus meteen maar een lesje geboekt. Vandaag met de PH-SRU het mooie luchtruim ingevlogen, prima weer was het weer! Wederom een beetje radiocommunicatie gedaan, blijven oefenen natuurlijk he!

Opdracht was naar een veldje ergens in Belgie te vliegen en ergens onderweg zouden we een uitwijk gaan oefenen. Ging op zich allemaal redelijk maar dat navigeren aan de hand van herkeninngspunten blijft lastig. Je vraagt je af waarom het op deze ouderwetse manier moet? Nou je moet het natuurlijk ook kunnen zonder een GPS en radiobakens, wat nu als de apparatuur defect is? Vandaar!


Niet gebruiken dus vandaag!

Ergens bij de grens met Belgie uitgeweken richting vliegveld Seppe. Eerst koers schatten naar het uitwijkpunt, tijd noteren, koersje sturen en daarna pas op de kaart de nieuwe koers wat preciezer uitrekenen en tekenen. Blijft lastig al die dingen tegelijk maar het lukte wel... Op het moment dat ik volgens mijn rekenwerk boven Seppe zou moeten zitten kon ik het vliegveld niet vinden... oh oh dat is goed mis! Wat bleek nu? Dat ik dus gewoon precies boven het veld uit was gekomen! Mijn berekeningen en het koersvliegen klopte dus aardig, maar ik bleef maar in de verte turen op zoek naar het veld.

Kortom, moet mijn eigen werk vertrouwen! Goede les dus weer, niet de eerste keer trouwens. Daarna op weg naar Rotterdam voor een aardige landing precies op de 'zebra' van de baan, een zogenaamde Precision Landing.


(c) 2005 Google Earth

Bij een precision landing maak je de Touch Down precies op of vlak na het 'zebrapad' zoals op de foto (Goodle Earth) kan zien!